Barnehageuken 2017 er arrangert av de syv største private barnehageeierne i Bergen - blant annet Akasia, sammen med Bergen kommune.

Uken 30. januar til 3. februar har det vært arrangert kurs, frokostseminar og debatt for ansatte i barnehager i Bergen, med et mål om å spre kunnskap og gi inspirasjon!

Det har vært kurs med tema «Pedagogisk dokumentasjon», «Kunstleik i barnehagen» og «Lekelyst – med rom for å leke». Kurset «Lekelyst – med rom for å leke» er et heldagskurs og avslutter barnehageuken i dag (03.02.), som er planleggingsdag for barnehager i Bergen. I tillegg har det vært arrangert frokost- og lunsjseminar med fokus på erfaringsdeling fra private og kommunale barnehager. Akasia Sædalen barnehage har blant annet hatt innlegg om sin praksis med prosjektarbeid – eksemplifisert med et prosjekt om verdensrommet.

Torsdag kveld kl. 19 – 20.30 ble det arrangert debatt i Litteraturhuset i Bergen. Overskriften var: «BARNEHAGEFOLK – HVA NÅ?» og hadde fokus på konsekvenser av forslaget til ny rammeplan. Debatten ble ledet av Mimi Bjerkestrand. Debattpanelet bestod av Trine Samuelsberg – kommunaldirektør for barnehage, skole og idrett, Ine Høvik Knudsen – regionsjef vest i Kanvas, Elin Eriksen Ødegård – professor og forsker og Odd Arild Viste – hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet.

Debatten gav ulike innspill og vinklinger på hvordan den nye foreslåtte rammeplanen kan komme til å påvirke vårt arbeid i barnehagen. Noen av punktene som ble debattert var;

• Rammeplanen er nå mer komprimert, og det gir et større rom for tolkning – er dette positivt?
  • Det hevdes at de minste barna blir godt ivaretatt i rammeplanen – er dette synlig?
  • Har eier for stor styringsrett på metoder i den nye planen?
  • Pedagogiske ledere sitt ansvar er nevnt, hva med barnehagelærere?

Debatten var svært interessant, med engasjerte innlegg både fra debattantene, fra tilhørere i salen og fra debattens leder Mimi Bjerkestrand.

Vi takker arbeidsgruppen som er opprettet som en følge av intensjonsavtalen «Sammen for kvalitet» for en vel gjennomført barnehageuke 2017. Arbeidsgruppen har hatt ansvar for planlegging og gjennomføring av de ulike arrangementene – noe som ikke har vært en liten jobb! Fra Akasia er det områdeleder Lena Austevoll som sitter som representant i arbeidsgruppen. Lena har vært en viktig bidragsyter og pådriver i arbeidet med barnehageuken, og er en flott ambassadør for Akasia!